Soczewica z warzywami pieczona w dyni

Soczewica z warzywami pieczona w dyni

To już chyba końcówka sezony dyniowego,

czas się będzie z nią żegnać,

ale za nim ta chwila nastąpi,

zjedzcie pyszne danie w dyni!

 

 

Składniki dla dwóch osób:

mała dynia hokkaido

szklanka czerwonej soczewicy

czerwona papryka

kilka różyczek ugotowanego brokuła

(około 5 sztuk)

ząbek czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

starty żółty ser

(dowolna ilość, minimum 80 gram)

cebula

koperek

pietruszka

pieprz

 

 

Włącz piekarnik, niech nagrzeje się do 200oC.

Ugotuj soczewicę.

W garnuszku nagrzej 1 łyżkę oliwy,

wrzuć pokrojoną w kosteczkę cebulę i wyciśnięty czosnek.

Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, niech się smaży przez chwilę.

Dodaj brokuł i podlej delikatnie wodą.

Dodaj ugotowaną (dobrze odsączoną) soczewicę,

trochę świeżej pietruszki i dopraw pieprzem.

 

Umytą dynię przekrój na pół i pozbądź się z niej pestek.

Przełóż je do żaroodpornego naczynia i

na dwie połówki podziel powstały farsz.

Piecz około 60 minut.

Po 50 minutach wyjmij naczynie z dynią z piekarnika i

każdą część dyni posyp po równo serem.

Piecz jeszcze 10 minut.

 Po wyjęciu posyp koperkiem.

 

 Zmodyfikowany przepis Agnieszki.

 

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz