Sałatka z kurczakiem, bulgurem i granatem

Sałatka z kurczakiem, bulgurem i granatem

W okresie przedświątecznym nikomu nie chce się gotować wytrawnych posiłków,

bo przecież zaraz usiądziemy do suto zastawionego stołu.

Dlatego proponuję Wam pyszną,

ale nie wymagającą sałatkę.

 

Składniki:

(zmodyfikowany przepis Lucy Netherton)

 

500g piersi z kurczaka

250g bulguru

duży pomidor pokrojony w kostkę

pasta Harissa
(u mnie czubata łyżka ale możesz dać mniej)

mały ogórek pokrojony w kostkę

150g nasion granatu

pęczek natki pietruszki

sok z jednej cytryny

skórka z jednej cytryny

 

Piekarnik rozgrzej do 200oC.

 

Połowę natki pietruszki połącz z pastą Harissa i połową soku z cytryny oraz połową skórki.

Obtocz kurczaka w marynacie i pozostaw go na godzinę.

Na duże blaszce rozłóż folię aluminiową.

Wyłoż na nią kurczaka w marynacie, następnie przykryj

jeszcze jedną częścią folii.

Dokładnie zwiń paczuszkę.

Piecz przez 30 minut.

Gdy kurczak się piecze,

przygotuj sałątkę.

Ugotuj bulgur według instrukcji na opakowaniu,

a potem mieszaj go z połową natki pietruszki, soku i skórki z cytryny.

Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i ogórek.

Dodaj nasiona granatu.

Pokrojonego kurczaka podawaj na kaszy.

 

 

sałatka, kurczak, granat, bulgur

Kuchnia, Strona Główna

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz