Sałatka z karmelizowanymi rzodkiewkami wg Kuchni Lidla

Sałatka z karmelizowanymi rzodkiewkami wg Kuchni Lidla

Przepis z książki "Jeść zdrowiej" Lidla.

Lekko zmodyfikowany.

Zmodyfikować go można jeszcze bardzo aby był jeszcze zdrowszy,

ale o tym w przepisie ;)

 

Składniki:

 

Sałatka:


5 ugotowanych na twardo jaj

awokado

1/4 pęczka szczypiorku

4 średnie ogórki kiszone

pieprz

1 płaska, łyżka majonezu

1 łyżka soku z limonki

3 łyżki posiekanej kolendry


Karmelizowane rzodkiewki


2 łyżki cukru kokosowego

2 pęczki rzodkiewek

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżka musztardy

 

 

Sałatka jarzynowa:

Jajka pokrój w kostkę.

Szczypiorek posiekaj.

Awokado pokrój w dużą kostkę, a ogórki w małą.

Wymieszaj, dopraw pieprzem, majonezem i sokiem z limonki.

Dodaj kolendrę.

 

Karmelizowane rzodkiewki:

Na suchą patelnię wsyp cukier * i podgrzewaj.

Rzodkiewki pokrój w ćwiartki, wrzuć na patelnię i podgrzewaj tak długo,

aż z cukru zrobi się karmel.

Podlej ocetem balsamicznym i dodaj musztardę.

Wymieszaj.

 

Wmieszaj do sałatki.

 

 * możesz rzodkiewki podgrzać na suchej patelni, dodać ocet i musztardę.

Rzodkiewki będą bardziej chrupiące, ale tez mniej kaloryczne,

a w sałatce bedą smakowały równie dobrze

(sprawdziłam obie wersje)

 

sałatka warzywna lidl

 

sałatka warzywna lidl

Kuchnia, Bezglutenowe

Zostaw swój Komentarz