Sałatka śledziowa z burakami i mandarynkami

Sałatka śledziowa z burakami i mandarynkami

Przepis z Shape'a 01/2011.

Bałam się tych mandarynek,

jednak okazało się, że mandarynki

okazały się zbawienne.

Smak śledzia przegryzł się

z mandarynkami idealnie,

a smak wyszedł rewelacyjny!

 

 

Składniki:

średni burak (około 150 g)

puszka mandarynek (około 315 g)

125 g solonych filetów śledziowych

średnia czerwona cebula

1/3 pęczka koperku

(ja pominęłam)

200 g jogurtu naturalnego

- do 3% tłuszczu

pieprz

 

 

Umyj i ugotuj buraka w mundurku,

nastepnie ostudź, obierz i pokrój w kostkę.

 

Osącz mandarynki, zostaw jedną łyżke zalewy.

Śledzie mocz w wodzie przez 15 minut

(ja dwa razy zmieniałam wodę w ciągu 30 minut),

dobrze osącz i pokrój w dużą kostkę.

 

Posiekaj drobno cebulę i koperek.

 

Jogurt połącz z zalewą i koperkiem.

 

Wymieszaj buraki, sledzie, cebule i sos,

schładzaj 30 minut,

po czym dopraw pieprzem.

 

Moim zdaniem można zjeść z chlebem

bądź z młodym ziemniaczkiem:)

 

sałatka śledziowa

 

Według Shape'a jest to sałatka

na 6 porcji.

Każda z porcji zawiera:

200kcl,

6,5 g białka

4 g tłuszczu

1 g węglowodanów

2 g błonnika

 

 

Kuchnia, Strona Główna

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz