Sałatka Rosyjska z kurczakiem w papryce według Jemiego Oliwiera

Sałatka Rosyjska z kurczakiem w papryce według Jemiego Oliwiera

"SuperFood Na Co dzień" Jamiego uwiodła mnie.

To jeden z wielu przepisów z tej książki, które wykorzystam w kuchi.

Sama sałatka przepyszna, wiele smaków,

które idealnie się ze sobą łączą!

 

 

Składniki na 4 porcje:

 

400g surowych buraków baby oraz małych marchewek


(u mnie duże warzywa pokrojone na małe kawałki)

400g ziemniaków

1 pęczek szparagów
(300g)

100g świeżo łuskanego groszku
( u mnie groszek z puszki )

2 piersi z kurczaka bez skóry
( 2 x 180g)

oliwa

wędzona papryka w proszku

3 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki serka wiejskiego
( ja pominęłam)

1 czubata łyżeczka musztardy djion

1 łyżka białego octu winnego

2 fileciki anchois w oleju
(u mnie 4)

2 korniszonki
(u mnie 4)

1 łyżeczka małych kaparów

1/4 pęczka świeżego koperku
( ja uwielbiam koperek więc prawie cały pęczek dałam)

 

 

 

 

Małe buraki wrzuć do wrzątku i gotuj około 10 minut, aż będą miękkie.

Przetnij marchewki i większe przekrój wzdłuż na pół.

Pokrój ziemniaki w kostkę o boku 2 cm i gotuj razem z marchewką w innym garnku w osolonym wrzątku

około 8 minut, aż zmiękną.

Odkrój zdrewniałe końce szparagów, pędy pokrój w kawałki o grubości 1 cm,

a czubki zostaw w całości.

Dodaj szparagi i groszek do garnka z ziemniakami  na ostatnie 2 minuty,

po czym odcedź warzywa w durszlaku i zostaw żeby odparowały i wystygły

(ja szparagi zrobiłam na grillu elektrycznym z pieprzem i oliwą,

a groszku z puszki nie gotowałam).

 

Natrzyj piersi z kurczaka 1 łyżką oliwy, posyp sporą szczyptą papryki,

solą i pieprzem (ja sól pominęłam).

 Smaż je około 10 minut na nieprzywierającej patelni

ustawionej na ogniu pomiędzy małym a średnim,

przewracając w połowie smażenia,

aż zrobią się złociste z wierzchu i gotowe w środku

(ja trzymałam piersi na dwustronnym grillu elektrycznym około 10 minut,

myślę, że już przy 8 jest ok).

 

W tym czasie włóż do dużej salaterki jogurt, serek wiejski i musztardę, wlej ocet

i wsyp szczyptę czarnego pieprzu.

Bardzo drobno posiekaj anachios, korniszonki, kaparki i koperek.

Dodaj je do miski i dobrze wymieszaj.

Dorzuć ziemniaki, marchewkę, szparagi i groszek,

wymieszaj, skosztuj i dopraw do smaku.

Obierz buraki, pokrój w plasterki i delikatnie wmieszaj do sałatki,

tak żeby nie zabarwiły innych składników

( u mnie są lekko zabarwione gdyż dodałam je od razu ze wszystkimi warzywami).

Na wierzchu ułóż pokrojone piersi i posyp całość szczyptą papryki i podawaj.

 

 

 sałatka rosyjska

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz