Ryż z tofu, dynią i ananasem

Ryż z tofu, dynią i ananasem

To danie równie dobrze, można zrobić z kurczakiem,

jeżeli ktoś ma ochotę na mięsko,

albo zostać w wersji z tofu.

Możesz też dodać jogurt naturalny

(jogurt dodaj zaraz po tym jak dynia zmięknie).

 

Słoneczne danie na ciemne dni ;)

 

 

 

 

 

Składniki:

(mój przepis)

 

180g tofu

150g dyni

mała czerwona cebula

10-14 kawałków ananasa z puszki

(ananas w puszce krojony)

100g ryżu

pieprz

szczypta lubczyku

bazylia suszona

oliwa

(może być smakowa np. chilli)

 

 

Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy

i wrzuć pokrojona w piórka cebulę.

Smaż na najmniejszym ogniu.

Po 3 minutach dodaj pokroje dowolnie tofu.

Możesz dodać kilka kropel oliwy.

Dorzuć pokrojona w kostkę dynię

i przykryj patelnię na kilka minut.

Po około 10 minutach (dynia ma być lekko miękka),

dorzuć kawałki ananasa z odrobiną soku.

Smaż na średnim ogniu około 3 minut.

Dopraw do smaku.

Podawaj z ugotowanym ryżem

(ja uwielbiam jaśminowy)

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz