Muffiny kukurydziane, bezglutenowe

Muffiny kukurydziane, bezglutenowe

Kolejny raz jest mnie mniej, dla dziecka więcej, dla Was mniej.

Jednak wrócę, obiecuję, że wrócę

i będę z Wami regularnie.

Dziś proponuję Wam muffinki kukurydziane,

które są super na śniadanie,

do sałatki czy zupy też są wyśminite.

Na ciepło najlepsze, jednak do gorącej zupy

czy jajek nie ma to większego znaczenia.

 

 

Składniki:

(lekko zmodyfikowany przepis z good food 2/2016)

 

100g roztopionego masła (w tym do posmarowania muffinek)

puszka kukurydzy, odsączona

1/2 chilli, bez pestek, drobno pokrojona

140g mąki ryżowej

140g mąki kukurydzianej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego

3/4 płaskiej łyżeczki gumy ksantanowej

mała cebula (białą lub czerwona)

60g startej goudy

2 jajka

28g jogurtu naturalnego

100ml mleka ryżowego

masło do smażenia

 

Piekarnik rozgrzej do 200oC.

Formę na muffiny (12 sztuk) posmaruj masłem.

Na patelnię wlej masło i gdy się nagrzeje dorzuć

kukurydzę i posiekaną w drobną kostkę cebulę.

Dodaj chilli i smaż na małym ogniu do zarumienienia cebuli.

 

W misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia,gumę ksantanową oraz goudę;

W drugiej misce wymieszaj jajka, jogurt i mleko oraz masło.

Wymieszaj całośc z cebulą, chilli i kukurydzą i połącz z suchymi produktami.

Napełnij rownomiernie blaszkę na muffinki i piecz około 40 minut

(po 30 minutach sprawdź wykałaczką czy muffiny upiekły się w środku;

wierzch powinien być zarumieniony)

 

 muffiny kukurydziane

Kuchnia, Bezglutenowe

Zostaw swój Komentarz