Muffiny dyniowe z jabłkami i orzechami

Muffiny dyniowe z jabłkami i orzechami

Jesienne muffiny na osłodę, śniadanie czy przekąskę.

 

Składniki na 12 sztuk:

 

160g startej na grubych oczkach dyni
 
130g mąki pszennej
 
80g cukru
 
80ml oleju
 
1 duże jajko

3 pełne łyżki mleka
 
2 średnie jabłka, pokrojone w małe kosteczki
 
40g obranych orzechów włoskich
 
1łyżeczka proszku do pieczenia
 
1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego
 
1/4 łyżeczki cynamonu
 
2 łyżki bułki tartek i łyżka masła / margaryny
 
 
 
 
 
 
 
 
Foremkę na muffinki natłuść margaryną bądź masłem
i oprósz bułką tartą.
Piekarnik rozgrzej do 200oC.
Dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.
Przesianą mąką połącz z proszkiem do pieczenia
i dodaj do nich cukier, cukier waniliowy, cynamon i sól.
Wszystko razem wymieszaj.
 
Jajko zmiksuj z olejem, dodaj mleko.
 
Do suchych składników wlej składniki mokre.
Dodaj startą dynię i ponownie zamieszaj.
Na końcu dodaj jabłka i orzechy – wymieszaj.
Surowe ciasto nakładaj do foremek- około 3/4 foremki.
 Muffiny piecz w piekarniku 20-25 minut.
Po tym czasie wyjmij i ostudź.
 
Możesz oprószyć cukrem pudrem.

 

 

Muffiny dyniowe z jabłkami i orzechami

Przepis podpatrzony u Różowej Pantery

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz