Muffinki chlebowe z prażoną cebulką

Muffinki chlebowe z prażoną cebulką

Pysznie cebulowe nadające sie dojedzenia

bez dodatków, ale pyszne też z polędwiczką czy serem żółtym

(choc camembert też jest idealny).

 

 

Składniki:

 

1 i 1/4 szkl. wody
 
1 łyżka cukru
 
7g drożdży suchych
 
1 i 1/4 łyżeczki soli
 
1 łyżka oliwy z oliwek
 
2 szkl maki chlebowej
 
1 szkl maki pszennej
 
2 łyżki posiekanej zielonej cebulki
 
3 łyżki prażonej cebulki
 
oregano, bazylia, czerwona papryka
 
dodatkowo :
1 szklanka mąki do wyrabiania
 
 
 
 
 

Umieść wszystkie składniki w mikserze,
wyrób używając haka aż się wszystko połączy w dość kleiste ciasto.
Zostaw na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto będzie gotowe przełóż na posypana mąką stolnice,
wyrób  dodając stopniowo szklankę mąki, aż ciasto przestanie kleić sie do rak.
Odrywj po kawałku i formuj średnie kulki.
Wysmaruj  blaszkę do muffinek oliwą i wkładaj po 3 kulki do otworów na babeczki.
Posyp ulubionymi ziołami i odłóż na 45 min w cieple miejsce pod przykryciem.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 o C i piecz  25-30 min.
Odstaw do wystygnięcia.
 
 
Kuchnia,

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz