Kurczak grillowany z panierowaną dynią

Kurczak grillowany z panierowaną dynią

Dynię sama zrobiłam dopiero w tym roku,

dopiero w tym roku ją polubiłam.

 

Panierowana dynia jest wspaniała!

Chrupiaca "skórka" a w środku mięciutka niespodzianka.

 

 

Składniki:

 

2 średnie piersi z kurczaka

marynata z pomysłu na ...soczysty gulasz

(lub inna ulubiona)

łyżeczka oliwy

 

Dynia

cynamon

pieprz

bułka tarta

jajko

olej

 

 

Piersi umyj i oczyść.

Marynatę z oliwą i rozsmaruj ją na cześciach z kurczaka, zamknij je w woreczku

bądź przykryj talerzykiem w miseczce.

Odstaw do lodówki na 20 minut.

 

W tym czasie rozgrzej grilla elektrycznego.

Po tym czasie wyłóż piersi z woreczka/miski

i grilluj około 20 - 30 minut.

 

Dynię pokrój w kostkę, posyp delikatnie cynamonem i pieprzem,

zalej wodą i zagotuj.

Gotuj do miękkości, tylko uwazaj

aby jej nie rozgotować.

 

Panieruj dynię w jajku a później w bułce tartej

i smaż do zarumienienia na rozgrzanym oleju.

 

 

 

kurczak i dynia

 

Smacznego!

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz