Kukurydziany chleb na maślance

Kukurydziany chleb na maślance

To był moj pierwszy chleb bezglutenowy.

Posmakował mi bardzo!

Chlebek się nie kruszy - maślanka dobrze wspólgra z mąką kukurydzianą.

 

Na kanapki ze wszystkim co Wam przyjdzie do głowy ;)

 

Składniki:

 

500ml maślanki naturalnej

250g mąki kukurydzianej

4 łyżki pestek słonecznika

2 jajka

łyżka soku z cytryny
(ważny składnik, nie pomijajcie!)

łyżeczka sody oczyszczonej

lub bezglutenowego proszku do pieczenia

 

 

 

W dużej misce wymieszaj mąkę, ziarna słonecznika i sodę

/ proszek do pieczenia.

W drugiej zmiksuj jajka, sok z cytryny i maślankę.

Do suchych składników dodaj "mokre" składniki i szybko wymieszaj na gładką masę.

Przelej ciasto do keksówki o długości 20-25cm i wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200oC.

Piecz przez 35-40 minut.

Wyjmij chleb z piekarnika

i pozostaw w formie do przestygnięcia na około 20 minut,

następnie wyciągnij go z formy

i pozostaw na kratce do całkowitego ostudzenia.

 

 

Źódło: chiliandsugar

 

 

chleb kukurydziany bezglutenowy

 

chleb kukurydziany bezglutenowy

Kuchnia, Strona Główna

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz