KONKURS - wygraj książkę, Kuchnia bez mleka

KONKURS - wygraj książkę, Kuchnia bez mleka

Dawno konkursów nie było.

Tym razem nagrodą będzie książka " Kuchnia bez mleka" Aschley Adams.

W książce znajdziecie 100 przepisów na przysmaki bez laktozy, kazeiny i nabiału.

 

Żeby  wygrać:

1. Pod tym postem lub pod postem na FB, w komentarzu

odpowiedz na pytanie:

Jaki jest Twój ulubiony przepis bez nabiału i dlaczego?

Możesz też napisać dlaczego nie jesz nabiału albo dlaczego chciałabyś spróbować takiej diety.

(każda forma dozwolona; zdjęcie, opis, wiersz itd...)

 

 

 

 

 2. Zostaw swojego maila PAMIĘTAJ widoczny jest on tylko dla mnie!

(jeżeli piszesz na FB to nie wpisuj maila)

 

 Będzie mi miło gdy polubisz moją stronę na FB

i udostępnisz ten post u siebie na tablicy,

jednak nie jest to warunek konieczny.

 

 

Konkurs trwa od 5 maja do 20 maja 2016.

do 27 maja 2016 ogłoszę zwycięzcę!

 

 

 

 

Warunkiem otrzymania przesyłki z nagrodą jest przesłanie przez laureata konkursu

pełnych danych kontaktowych do wysyłki przedmiotu

(imię, nazwisko i adres zamieszkania wraz z kodem pocztowym) do 31 maja 2016,

po tym jak zostanie powiadomiony o zwycięstwie.

 

 

 

Nagrodę wysyła Kobiece myśli tylko na terenie POLSKI

i to Kobiece myśli jest fundatorem nagrody w tym konkursie.

 

 

*** EDYCJA***

Konkurs wygrywa Wiosna,

proszę o przesłanie danych na moje@kobiecemysli.pl 

 

Kuchnia, Strona Główna

31 komentarzy

  • A

    Asia

    Odpowiedź

    Jakiś czas temu byłam na warsztatach robienia japońskiego makaronu ramen (do zupy o tej samej nazwie) i robiliśmy go bez jajek - sama mąką, acz szczególna i woda - koniecznie wysoko-zasadowa. Jestem zachwycona, bo nauczyłam się robić makaron, którym będę mogła poczęstować moich znajomych wegan! A makaron może być stosowany owszem do zup, ale też do sałatek - bardzo smakuje mi z wodorostami wakame i sosem sojowym!
    Dlaczego chciałabym spróbować diety bez laktozy? Brat mojego chłopaka ma skazę białkową i chciałabym więcej dowiedzieć się, jak można go smacznie nakarmić ;)

  • K

    Kasia

    Odpowiedź

    Nonareszcie jakiś konkurs:D Mleka nie jemy/nie pijemy bo mąż miał ostre zapalenie trzustki i wrzody na żołądku no i niestety... Każda próba kończy się bólem i częstymi wizytami w toalecie. A nasz ulubiony przepis bez nabiału? Placuszki z dyni smażone na wodzie z malutką ilością oliwy z oliwek. Pychotka;)

  • M

    Martyna

    Odpowiedź

    Nie piję mleka, ponieważ jestem weganką, a jak wiadomo ta dieta wyklucza wszystkie produkty pochodzące od zwierząt. Odżywiam sie w ten sposób już ponad pół roku i zauważyłam spore zmiany! Nie mam przykrych dolegliwości jelitowych, a moja cera nigdy nie była w lepszym stanie! Mój ulubiony, beznabiałowy przepis na tę chwilę to tofurnik! Jest to "sernik" z tofu :) Robiłam już kilka wersji smakowych tego ciasta i za każdym razem smakuje obłędnie! Jestem bardzo ciekawa przepisów z tej książki i chętnie bym je wypróbowała :) Pozdrawiam!

  • A

    Aśśś

    Odpowiedź

    Nie stosuję produktów mlecznych, gdyż odkąd pamiętam kojarzą mi się one jedynie z problemami gastrycznymi :-( Uwielbiam budyń i ciasta ale przez to musialam wyeliminować wszystkie mleczne produkty ze swojej diety. Nie jest to łatwe bo słodka dziura że mnie ;-) Może ta książka zainspiruje mnie do wykonania nowych dań, którymi po pierwsze: zaskocze swoich gości oraz po drugie- sprawię ucztę swojemu podniebieniu bez patrzenia na talerze innych jak wygłodniały pies ;-)

  • R

    Roksana

    Odpowiedź

    Ze względów zdrowotnych nie jem nabiału już bardzo długo, więc wszystkie moje ulubione dania nie zawierają mleka. Wydaje mi się jednak, że pudding z awokado jest czymś, co w zupełności zaspokoi podniebienie każdego, kto lubi tradycyjny czekoladowy budyń. Przepis jest banalny: pół awokado, banana, odrobina soku z cytryny, 2 łyżki kakao oraz 2 łyżki dowolnego słodzika (miód, syrop daktylowy etc..) miksujemy blenderem na gładki krem. Deser możemy zjeść od razu lub jeśli mamy wystarczająco dużo silnej woli schłodzić w lodówce i podawać ze świeżymy owocami (teraz polecam truskawki). Pycha!

  • A

    Adriannaakk

    Odpowiedź

    Od dłuższego czasu miałam problemy żołądkowe, które nie dawały o sobie zapomnieć. Nie wiedziałam dlaczego i po eliminacji na zasadzie prób i błędów, okazało się, że wszystko przez mleko, którego używałam tak wiele! Teraz staram się wykluczać laktozę z diety, choć ciężko mi to idzie, głównie dlatego, że nie mam czasu szukać na internecie przepisów bez nabiału. Jednak kilka z nich w wolnej chwili udało mi się znaleźć i teraz nie wyobrażam sobie życia bez warzywnych placuszków, czy to z cukini, czy z ziemniaków i marchwi, ja osobiście najbardziej lubię te z cukinii, zwłaszcza, że samą cukinię można wykorzystać na wiele pysznych sposobów :)

  • G

    Grzegorz

    Odpowiedź

    Uwielbiam naleśniki, w których produkcji mleko zastępuje woda mineralna. Są lżejsze, bardziej puszyste i... zwyczajnie mi nie szkodzą. Niestety, nie toleruję laktozy i wszystko, co zawiera chociażby odrobinę mleka, objawia się przykrymi dolegliwościami. Dlatego chciałbym, aby w mojej diecie mleko w ogóle nie występowało. Tylko czy jest to aby możliwe?

    • K

      Kinga

      Odpowiedź

      O, mam tak samo! Nie robię naleśników z mlekiem, tylko z samą wodą gazowaną. Nie czuję, żeby cokolwiek im brakowało :).

    • Image

      Kobiecemysli

      Odpowiedź

      Nie bardzo rozumiem po co dodaje się mleko do naleśników, nie wiele ono wnosi. Ja, jak Wy, używam najczęściej wody, jednak zdarza mi się użyć mleka roślinnego (najczęściej migdałowe lub kokosowe)pozdrawiam ciepło

  • K

    Krystyna

    Odpowiedź

    Od jakiegoś czasu również nie spożywam mleka, ponieważ czułam się wyjątkowo ciężko po nim.
    Myślę, że mleko wcale nie eliminuje wiele możliwości, ponieważ jest wiele innych zastępstw typu mleko migdałowe, ryżowe, kokosowe, które są o wiele zdrowsze no i smaczniejsze, choć to kwestia gustu ;)
    Za to uwielbiam wszelakie inne produkty jak owoce, warzywa, zboża itp :) Wręcz rozsmakowuję się ostatnio w daniach z ryżem, gdyż można go zrobić na różny sposoby, z różnymi dodatkami, na słodko, słono, ostro, kwaśno itd :D

  • A

    Anna

    Odpowiedź

    Mój ulubiony przepis bez nabiału to ryż z jabłkami, ryż zapiekam z mleczkiem kokosowym. Danie jest lekkie i smaczne, bo jabłka są dobrze przyprawione. Nie jem nabiału, bo miałam problemy z trawieniem, a po przejściu na dietę wegańską mój metabolizm znacznie się poprawił.

  • N

    Natalia

    Odpowiedź

    Od dłuższego czasu staram się ograniczyć wręcz unikać nabiału.
    Należę do osób które uwielbiają słodycze ale niestety większości z nich głównym składnikiem jest właśnie nabiał.
    Dlatego odstawiłam te sklepowe słodycze a sama zaczęłam robić ciasteczka owsiane. Są bardzo słodkie a nie trzeba do nich mleka jajek czy nawet mąki. Wystarczy mieć płatki owsiane banan i dodatki w postaci rodzynek żurawiny pestek dyni słonecznika czy wiórek kokosowych. To jest właśnie mój najlepszy przepis na coś słodkiego co nie wymaga dużo czasu, daje dużo radości i nie potrzebny jest nabiał aby ciasteczka były udane i smaczne, polecam je ponieważ są słodkie i zaspokajają apetyt na bardzo długo :)

  • J

    Jottete

    Odpowiedź

    Mam dwa ulubione przepisy bezmleczne-jeden z nich to wegańskie ciasto dyniowe,drugi to gulasz z jarmuzu i soczewicy-pyyyyycha:)

  • J

    Joanna Ś.

    Odpowiedź

    Kiedyś burak nie lubiany
    mówię to bez bicia piany,
    na talerzu mym nie gościł
    powodował liczne mdłości,
    i wnet w domu bunt zrobiłam:
    "Ja się na to nie godziłam!"
    mamie, tacie słów już brak
    córka robi wszystko wspak,
    gdy dorosłam, wymyśliłam
    że się dawno już myliłam,
    no bo burak zdrowy jest
    i to jego dobry gest,
    teraz go już często jem
    bo już o nim wszystko wiem,
    gdy nowotwór Cię dopadnie
    i gdy czujesz się szkaradnie,
    i przy kaszlu i przy grypie
    i gdy w kościach nieźle łupie,
    szklankę soku wnet wypijaj
    w kuchni nigdy nie omijaj,
    to dla zdrowia, uwierz bracie
    z nim się dobrze zawsze macie,
    a gdy najdzie mnie ochota
    taka mała to robota,
    chipsy z niego przygotuje
    mi wybornie to smakuje!
    i polecam wszystkim Wam
    taki przepis dla Was mam.

    Nie wykryto u mnie nietolerancji na mleko,przynajmniej na razie. W swoim otoczenia spotykam osoby z tą dolegliwością i zawsze narzekają jak to trudno dobrać posiłki. Jeśli miałabym przejść na taką dietę, to właśnie po to, by sprawdzić czy rzeczywiście tak jest. Chociaż nie wyobrażam sobie lata bez koktajlu z truskawek i mleka :). W dobie internetu i łatwego dostępu do dietetyków, wszystko wydaje się być prostsze.

  • J

    Jagoda

    Odpowiedź

    Jestem zwolenniczką różnych kiśli i budyni. Pewnego gorącego dnia przyszła mi niesamowita ochota na budyń.! A tu, co? Nie ma mleka! I co tu zrobić? A ponieważ mieszkam na wsi bez sklepu zrezygnowałam. Weszłam na laptopa i z ciekawości wpisałam budyń bez mleka, i co? Okazało się że coś takiego istnieje! Postanowiłam wykorzystać jeden z przepisów który okazał się być prostym i szybkim. Potrzeba było pół litra wody, jedno jabłko, jedna łyżeczka mąki kukurydzianej, jedna łyżeczka mąki bezglutenowej, jedna łyżeczka skrobi ziemniaczanej i jedna łyżeczka cukru. Trzeba zrobić tak:
    jabłko umyć, obrać ze skórki i utrzeć na tarce. Odleać szklankę zimnej wody i rozrobić w niej mąkę. Pozostałą wodę gotować z jabłkiem przez 5 min. Do gotującej wody wlać mąkę rozrobioną z wodą i gotować, mieszając aż zgęstnieje. Pychoootkaa!!! Od tej pory robię ją zawszę gdy mam niedomiar mleka ;D Tak właśnie do mojej diety dostarczyłam częstą przekąskę w postaci budyniu jabłkowego bez mleka!

  • W

    Wiosna

    Odpowiedź

    Moja córeczka choruje na autyzm i to dla niej muszę prowadzić dietę bez mleka i glutenu. Jest na tej diecie już kilkanaście lat. Przepis, z którego jestem najbardziej dumna, to urodzinowy tort z kremem malinowym: bez glutenu, cukru i mleka. Był tak pyszny, że nikt z gości nim nie pogardził!

  • I

    Iwona

    Odpowiedź

    Ja od pewnego czasu kupuje mleko bez laktozy i staram się unikać produktów zawierających laktozę gdyż cierpiałam na bóle brzucha, jak się potem okazało przyczyna była laktoza.
    Ulubionym takim daniem bez nabiału są kotlety z piersi kurczaka siekane w wersji meksykańskiej z papryką słodka i ostrą oraz fasolą konserwową czerwoną. Pychotka.

  • K

    Kasia

    Odpowiedź

    Wychodzę z założenia, że krowie mleko jest przeznaczone dla cielaczków, a nie dla ludzi. Dlatego nie piję mleka ani nie jem nabiału. Gdy po kilku miesiącach bez mleka wypiłam kakao, mój organizm bardzo źle to zniósł. To jeszcze bardziej utwierdziło mnie w przekonaniu, że mój wybór jest słuszny :) Kiedyś uwielbiłam wszystko co mleczne, ale przyzwyczajenia się zmieniają i smaki też się zmieniają. Zasmakowałam w mlekach roślinnych. Moje ulubione to mleko ryżowe, które jest delikatne i słodkie i idealnie sprawdza się w owsiance. Mogłabym ją jeść kilka razy dziennie :)

  • z

    zuzia

    Odpowiedź

    Witaj serdecznie, śniadanie często zaczynałam od płatków z mlekiem, czy owsianki. Ostatnio bardzo je ograniczam i wymyśliłam zastępcze śniadanie, które jest pyszne i szybkie w przygotowaniu. Pieczona kasza jaglana z jabłkami, cynamonem i miodem.
    Składniki:
    1 szklana suchej kaszy jaglanej
    4 starte jabłka
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka masła.
    Przygotowanie:
    Kaszę płuczę i gotuję według instrukcji.
    Następnie studzę, przekładam do formy żaroodpornej i robię przekładaniec, kasza następnie jabłka posypuję cynamonem, miodem i wstawiam do piekarnika na 15 minut. Pod koniec pieczenia podaje jedną łyżkę masła i miód.
    Pyszności.

  • A

    Anulkaa

    Odpowiedź

    Bez laktozy i bez mleka,
    żegnam nabiał już z daleka.

    I omijam wielkim łukiem,
    w sklepie mleka już nie kupię.

    W moim brzuchu po nabiale,
    skurczy jelit płyną fale.

    To sprawiło, że od mleka,
    trzymam się od lat z daleka.

    Kombinuję więc wytrwale,
    by ślad zniknął po nabiale.

    Tworzę dania i różności,
    w których mleko już nie gości.

    Potraw wiele już stworzyłam,
    mleko wodą zastąpiłam.

    Moim ulubionym daniem
    to są placki na śniadanie.

    Mają tylko trzy składniki:
    banan, jajko, trochę mąki.

    Wszystko mieszam lub miksuję
    i na patelni placki formuję.

    Smażę beztłuszczowo,
    tak jest bardziej zdrowo.

    Nie ma lepszego dania,
    dla mnie na śniadania!

    Bez laktozy i bez mleka,
    co dzień rano na mnie czeka.

    Śniadań innych nie uznaję,
    i do tego się przyznaję.

    Mleko już w mojej kuchni nie gości,
    nie jedna pani domu mi tego zazdrości.

    Nabiał z mojej diety wyeliminowałam
    a kawę bez mleka pić pokochałam.

    Ukochane placki mam zawsze pod ręką,
    a dieta bez laktozy nie jest żadną udręką!

  • A

    Anna K-G

    Odpowiedź

    Nie znoszę pasjami mleka krowiego, blech....wystarczy że zapach poczuję a już mam torsje. Lubię za to mleka roślinne, zdrowe i smaczne, sama robię;) a coś bez nabiałowego co lubię? Np racuchy na mleku jaglanym, obowiązkowo z bananami i jabłuszkami, czasami też są w nich i boróweczki czy truskawki okazjonalnie poziomeczki:D Pyszne, puszyste i uwielbiane przeze mnie i moich bliskich:)

  • k

    kasia2006222

    Odpowiedź

    Chociaż moja aktualna dieta nie zakłada całkowitego wykluczenia nabiału to coraz częściej zastanawiam się nad tym. Mleko i część produktów nabiałowych zwyczajnie sprawia, że czuję się ociężała i jakby napompowana. To produkty ciężko trawione przez mój organizm pomimo iż nie cierpię na nietolerancję laktozy. Z dnia na dzień staram się ograniczać spożywanie mleka, jogurtu, śmietany i serów na rzecz warzyw, owoców, roślin strączkowych i kasz. Utarło się przekonanie, że to mleko jest gwarancją zdrowia i prawidłowego wzrostu organizmu. I krew mi się gotuję gdy słyszę osoby, które na siłę wpychają w dzieci mleczne produkty nie biorąc pod uwagę że dziecko nie tylko nie ma na nie chęci, ale najzwyczajniej na świecie czuje się po nich źle i ociężale. Świat opanowała niemal epidemia alergii. Na szczęście ludzie stają się bardziej świadomi wpływu poszczególnych rodzajów pożywienia na organizm człowieka. Moje ulubione dania to puddingi z chia, dania na bazie mleczka kokosowego, kasza jaglana, która nigdy się nie nudzi bo przyrządzać można ją na tysiąc niemal sposobów. Zanoszę się z zamiarem całkowitej rezygnacji z nabiału - przynajmniej na jakiś czas by odciążyć organizm i odkwasić go. Rezygnacja z nabiału jest indywidualną kwestią każdego człowieka. Nie można powiedzieć że są to produkty złe. Każdy reaguje na nie w inny sposób. Mój mąż cierpi na nietolerancję laktozy więc główne posiłki staram się przygotowywać nie bazując na produktach nabiałowych. Przez długi czas biedak nie zdawał sobie sprawy ze swojej nietolerancji, a bólów brzucha i ciągłych wzdęć wcale nie łączył z niekorzystnym wpływem mleka na jego organizm. W ten sposób nie tylko sporo wycierpiał, ale i nasilił nietolerancję do tego stopnia, że spożywanie produktów zawierających cukier mleczny staje się dla niego niemal niemożliwe. Choć ja osobiście nie wykazuję nietolerancji to obserwując swoje ciało zauważam negatywny wpływ produktów mlecznych na mój organizm - po takich posiłkach czuję się ociężała i nie można powiedzieć że tryskam energią. Chciałabym traktować swoje ciało i swój organizm z należytym mu szacunkiem - nie faszerując go produktami, które mają na nie negatywny wpływ. Z pewnością wypróbuję dietę bez nabiału, (książka może okazać się tu niezwykle pomocna), bo tylko w ten sposób dowiem się jak reaguje moje ciało na brak produktów mlecznych dzięki czemu nauczę się karmić swoje ciało tym co dla niego dobre i prawdziwie odżywcze!

  • E

    EwelinaC

    Odpowiedź

    Nie ukrywam, że w natłoku codziennych zajęć kobiecie trudno jest dbać o swoją dietę. W tym miejscu pojawia się mój mały wybawca, jakim jest koktajl z mleka owsianego i mixem owoców. Ratuje mnie z opresji, gdy kroczę po cienkiej granicy między słodkimi grzechami, a figurą i zdrowiem. Nie będę tłumaczyć dlaczego wyeliminowałam mleko ze swojej diety, ponieważ o negatywnych skutkach nabiału zaczyna być coraz głośniej. Mogę jednak wciąż wzbogacać swoją wiedzę i budować doświadczenie kulinarne, dzięki tej właśnie książce, którą obiecuję przekazywać dalej, by otwierać ludziom oczy.

  • M

    Marta

    Odpowiedź

    Uwielbiam smoothies, sorbety są sto razy lepsze od lodów. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha. Prawdziwa bomba owocowa, w dodatku mało kalorii. Ósmy cud świata, po co komu mleko? Psuje smak mrożonych deserów, tuczy, szczególnie śmietanka, zabija smak owoców. Moje ulubione smoothies to: cytrynowy, mango, brzoskwiniowy i w ogóle wszystkie egzotyczne. Gdy się zajadam takim deserem, to czuję się jak na wczasach, w tropikach, na plaży pod palmą. Ach, marzenie. Wyjechać nie mogę, więc chociaż sorbet mi zostaje.

  • m

    malakenia

    Odpowiedź

    Jestem ciekawa tej książki.
    Odkąd zostałam mamą i to w dodatku uroczej dziewczynki z alergią odkryłam, że istnieje coś takiego jak mleko kokosowe, migdałowe, czy tofu. I że wszystkie te rzeczy można zrobić samemu w domu - dużo taniej, niż kupować gotowe.
    Osobiście uwielbiam mleko kokosowe. Dodaję je do kawy, do ciasta naleśnikowego, deserów, ale też w formie śmietany do zupy, czy pianki kokosowej do zup kremów.
    Zdaję sobie jednak sprawę z tego, że moja wiedza wciąż w kwestii życia bez pewnych produktów nie jest wystarczająca, ale wciąż się uczę.
    Pozdrawiam!

  • O

    Oliwia

    Odpowiedź

    Mój ulubiony przepis bez nabiału to sałatka z kilkoma rodzajami sałat, oliwą z oliwek, suszonymi pomidorami i kawałkami grilowanego kurczaka, zawsze dodaję do niej prażone ziarenka słonecznika. Jest przepyszna i bardzo zdrowa. Jak widać nie jest to zbyt zaawansowany przepis, ale bardzo chciałabym nauczyć się gotować bez mleka, ponieważ jest to dla mnie bardzo ciekawe, a ponadto moja siostra jest uczulona na laktozę i chciałabym jej sprawić tym przyjemność.

  • G

    Grażyna K.

    Odpowiedź

    Ja muszę przyznać, że mleko i wszystko co mleczne uwielbiam, ALE... Właśnie urodziłam dzidziusia ze skazą białkową. Ponieważ bardzo chciałam karmić gp piersią na jakiś czas wszystko co mleczne musi pójść w odstawkę. Oj łatwo nie jest. Mam bardzo mało pomysłów na dania, które mogę jeść. Moje ulubione to kasza jaglana z dynią - kaszę gotuję w lekko osolonej wodzie, a potem mieszam ją na patelni z podsmażonym czosnkiem, pietruszką, szczypiorkiem i oczywiście uprzednio upieczoną dynią; całość posypuję prażonym słonecznikiem i siemie lnianym.

  • K

    Kinga W.

    Odpowiedź

    Muszę przyznać, że dietę bez mleka stosuję dopiero od niedawna, w związku z nietolerancją laktozy. Chętnie więc poznałabym nowe, bezmleczne przepisy. Moim ulubionym przepisem bez mleka jest koktajl z bananów, kaszy jaglanej i cynamonu. Jest on wspaniałym, sycącym posiłkiem, który smakuje nawet trochę podobnie do koktajlu mlecznego, więc jest dobrym substytutem dla mlecznej diety. Pozdrawiam serdecznie :)

  • A

    Aleksandra

    Odpowiedź

    Ostatnio oszalałam na punkcie deseru owsianego z kakao i nasionami chia wg przepisu z jakzdrowozyc.pl. Zalewam w pojemniku blendera płatki owsiane, nasiona chia, kakao i ksylitol mlekiem roślinnym. Mieszam, zostawiam na całą noc. Rano miksuję, przelewam do miseczki i posypuję wiórkami kokosowymi. Przepyszne, smakuje nawet mojemu partnerowi, który za płatkami owsianymi nie przepada.

  • m

    mika19

    Odpowiedź

    nie znam żadnego, dlatego biorę udział w konkursie i staram się naprawić ten błąd...........

Zostaw swój Komentarz