Hummus paprykowy

Hummus paprykowy

Uwielbiam hummus!

Nadaje kanapkom wyjątkowego wyrazu

i sam tworzy świetną kanapkę.

Możesz użyć też tego hummusu do jajek, zamiast majonezu!

Dodaj świeże zioła - piękne i smaczne,

takie w sam raz na Wielkanocne śniadanie!

Do zdjęć pozowały razem z hummusem

bułeczki ziemniaczane.

 

Składniki:

(mój przepis)

 

2 małe upieczone papryki

puszka ciecierzycy

2 łyżki oleju lnianego

tahini 1,5 czubatej łyżki

łyżeczka ksylitolu

2 szczypty kminku rzymskiego mielonego

czubata łyżeczka czosnku w proszku

2 łyżki wody

2 łyżki ajwaru

2 łyżeczki papryki ostrej

 

Upieczoną paprykę obierz ze skórki i pozbądź się nasion.

Ciecierzycę odsącz z zalewy i przepłucz pod bierzącą wodą.

Wszystkie składniki do hummusu wrzuć do jednej miski

i zblenduj je na jednolitą masę (według uznania dopraw do smaku;

gdyby masa była za gęsta dodaj odrobinę wody).

 

 hummus

 

hummus

 

hummus

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz