Fasolówka z pesto z orzechów włoskich

Fasolówka z pesto z orzechów włoskich

Fasolówka to od lat dziecięcych moja ulubiona zupa,

a ta dzięki pesto z orzechów jest fenomenalna!

 

Przepis pochodzi z gazety "Jamie.Pysznie i zdrowo."

Jednak ja nie dodałam cukinii i makarony, który pojawia się w oryginale.

 

 

Składniki na 4 porcje:

 

puszka białej fasoli 400g

1 duża cebula, drobno pokrojona

2 marchewki pokrojone z grubsza

2 ząbki czosnku posiekane

2 gałązki selera naciowego, pokrojonego z grubsza

2 duże pomidory pokrojone z grubsza

2 liście laurowe

2 wegańskie kostki bulionowe
ja dałam 3 łyżki domowego bulionu[m/]

1/2 małej kapusty włoskiej, pokrojonej cienko

sos chilli, opcjonalnie do podania


Pesto z orzechów włoskich

100g obranych orzechów włoskich

1 ząbek czosnku

garść listków bazylii

 

 

Do dużego garnka włóż fasolę, cebulę, marchewkę, seler,

czosnek, pomidory, liście laurowe i zalej 1,5 l wody.

Gotuj około 30 minut, aż warzywa będę miękkie.

Piekarnik rozgrzej do 170oC.

 

Do zupy dodaj kostki bulionowei kapustę,

gotuj na małym ogniu około 15 minut.

Przypraw pieprzem do smaku.

 

Orzechy podpraż w piekarniku aż zaczną puszczać olej.

Rozetrzyj je w moździerzu z czosnkiem i bazylią.

Utrzyj na pastę, dolewając odrobinę oliwy.

Gdy naleje zupę do talerzy możesz udekorować ją bazylią i/lub skropić ją sosem chilli.

 

 

fasolówka

Kuchnia, Strona Główna

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz