Duże czekoladowe, bezglutenowe ciastka

Duże czekoladowe, bezglutenowe ciastka

Uwielbiam takie ciastka!

Bardzooo czekoladowe i ze zdrowymi dodatkami.

Są duże i z mlekiem lub kawą smakują najlepiej :)

 

 

Składniki:

(przerobiony przepis Olgi Smile)

 

160g pasty sezamowej tahina

3/4 szklanki cukru kokosowego

200g jogurtu naturalnego

2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej

85g karaobu

125g skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka płaska sody

1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

szczypta soli

160g czekolady bezglutenowej

jagody goi i owoc morwy według uznania (nie może być za dużo by masa się nie rozpadała)

 

Czekoladę drobno posiekaj.


    Cukier kokosowy umieść w misce, dodaję paste tahina oraz 80g  jogurtu.

Dokładne ubij mikserem na jednolitą masę.
W drugiej misce połącz ze sobą obie mąki, proszek do pieczenia, sól oraz sodę.
  Połącz mokre składniki z suchymi dodając jeszcze 120g  jogurtu oraz posiekaną czekoladę, owoc morwy i / lub owoce goi

(jeżeli chodzi o owoce goi najlepiej by były przykryte masą gdyż szybko sie pieką)

  Dokłądnie wymieszaj - wystarczy twoja dłoń.


   Uformuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego w skorupce, rozgnieć w dłoniach i ułóż na papierze do pieczenia.

 
    Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180oC i piecz przez około 20 minut.



 

 

ciastka czekoladowe, bezglutenowe

 

 

agnex

 

 

 

 

Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz