Drożdżowe paluchy z ulubionymi dodatkami

Drożdżowe paluchy z ulubionymi dodatkami

Zrobiłam je na Juliańskiego Sylwestra

i ...rozeszły się jak świeże bułeczki.

Wychodzi ich 16 sztuk,

na większą imprezę proponuje zrobić podwójną ilość.

 

Składniki:

 7g suchych drożdży

 150ml ciepłej wody

1 łyżeczka cukru

240g mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

 2 łyżki oliwy


 do posmarowania:

żółtko + łyżka wody

 

dodatki wg uznania:

u mnie na 8 paluchów sezamowych:

1,5 małej garści sezamu

na 4 makowe maluchy:

2 czubate łyżki maku

i

na 4 paluchy z ziołami prowansalskimi

1 łyżka suszonych ziół prowansalskich

 do posypania świeżo zmielona sól morska

+ dodatki, których użyjemy na początku.

 

 

 

 

 W głębokiej misce połącz ze sobą drożdże z ciepłą wodą, cukier i mąkę.

Całość wymieszaj i dodaj sól i oliwę i zagniataj około 10 minut

- aż masa osiągnie elastyczną i gładką konsystencję.

Ciasto przełóż do suchej miski, przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę,

aż jego objętość powiększy się dwukrotnie.

 

 

Po tym czasie piekranik rozgrzej do 200o C ,

a ciasto podziel na 4 części.

Do każdej z nich dodaj wybrane dodatki.

Wszystkie części zagniataj z osobna, aby przyprawy równomiernie rozeszły się po cieście.

Każdą z części dzielimy jeszcze raz na 4 kawałki,

rolujemy z nich wałeczki (na długość krótszego boku dużej blachy do pieczenia)

i ułóż je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną.

Paluchy odstaw na około pół godziny do podrośnięcia

(u mnie stały 15 minut).

 

Paluchy posmaruj żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody

i posyp je świeżo zmieloną solą oraz szczyptą użytych wewnątrz ciasta przypraw.

Piecz około 15 minut, w zależności od grubości wałeczków

(powinny być one ładnie zrumienione i wysuszone,

ja piekłam prawie 30 minut).

 Studź na kratce.

 

 

Przepis podpatrzony u Ani

 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz