Czekoladowe ciasto z cukinią; bezglutenowe

Czekoladowe ciasto z cukinią; bezglutenowe

Kochani, to ostatni przepis z kategorii tych bardziej zimowych.Wiosna już tuż, tuż... :)

Przepis na ciasto z cukinią już znacie   a teraz macie wersję bezglutenową, ale równie pyszną jak ta z glutenem.

 

Składniki;

(mój przepis):

 

120g masła

1/2 szklanki oleju

200g ksylitolu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

3 jajka

180g jogurtu naturalnego

80g kakao

100mąki ziemniaczanej

200g mąki z amarantusa

2 średnie cukinie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a cukinia starta na małych oczkach.

 

Masło zmiksuj z olejem.

Dodaj ksylitol, proszek do pieczenia bezglutenowy i sodę.

Zmiksuj.

Dodaj jajka i miksuj dalej.

Dodawaj naprzemiennie przesiane mąki i jogurt naturalny.

Miksuj. Dodaj kakao i ostatni raz zmiksuj.

Dodaj cukinię i wymieszaj.

Blachę do pieczenia 22x35cm wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej ciasto

i piecz w temperaturze 160oC przez około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.

 

 

 

ciasto czekoladowe z cukinią, bezglutenowe

bezglutenowe, ciasto, czekoladowe, cukinia, bez cukru;Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

dziennik coachingowy