Ciasto dyniowo-marchewkowe

Ciasto dyniowo-marchewkowe

Prawdziwie jesienne ciasto!

Marchewka, dynia i orzechy włoskie!

Fantastyczne do kawy lub herbaty,

lub do soku jako drugie śniadanie!

Podbiło serce prawie dziesięciu osób!

Składniki:

 

3 jajka

1/2 szklanki brązowego cukru

1 i 1/2 szklanki mąki

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki soli

3/4 szklanki oleju

3/4 szklanki startej marchewki

(na drobnych oczkach)

3/4 szklanki startej dyni

( na drobnych oczkach)

3/4 szklanki orzechów włoskich - orzechów nie mielimy,

wrzucamy je w kawałkach

 

 

 

 

Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą.

Jajka ubij z cukrem a następnie stopniowo dodawaj mąkę z dodatkami.

Dodaj olej i dokładnie wymieszaj.

Na koniec dodaj startą marchewkę,

dynię

(odciśniętą z nadmiaru soku, jeżeli jest bardzo "mokra")

oraz orzechy włoskie.

Masę przełóż do keksówki.

Całość piecz w temperaturze 180o C przez około 45 minut. 

 

 

ciasto dyniowo - marchewkowe

 

 

Przepis podpatrzony u Deli.

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz