Ciasto dyniowe z nutellą

Ciasto dyniowe z nutellą

Ciasto idelanie wilgotne, słodziuteńkie, z dużą kroplą czekolady.

Wybitnie dobre!

Przepis podpatrzony u Rogalika.

 

 

Składniki:

1 3/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka sody

szczypta soli

1/2 łyżeczki cynamonu

(ja dałam 1 łyżeczkę)

1 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

(ja nie dodałam)

1 1/2 szklanki cukru

(ja dałam 1 1/3)

1/2 szklanki oleju

1/3 szklanki wody

1 szklanka purée z dyni

2 jajka

opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

(dałam cukier waniliowy)

4 lub 8 łyżeczek Nutelli

(wykorzystałam krem czekoladowy)

 

 

 

 

 

Purée z dyni:

dynię obierz ze skórki,

pokroj w kostkę,

wrzuć do rondelka podlewając odrobiną wody.

Duś do miękkości, a następnie miksuj na gładkie purée.

Odstaw do całkowitego wystudzenia.

 

W jednej misce wymieszaj mąkę, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową.

W drugiej cukry olej, wodę, purée z dyni i jajka.

 

Wymieszaj delikatnie zawartość obu misek,

aż składniki się połączą.

Przełóż ciasto do dwóch małych lub jednej dużej natłuszczonej foremki keksowej.

Na wierzch wyłóż odpowiednio 4 lub 8 łyżeczek nutelli i łyżką,

okrężnymi ruchami wymieszaj ją z ciastem.

Wstaw do rozgrzanego do 180 o Cpiekarnika

i piecz 40-45 minut, sprawdzając patyczkiem.

Studź w formie.

 

Kuchnia,

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz