Ciasto czekoladowe bezglutenowe

Ciasto czekoladowe bezglutenowe

Pyszne ciasto czekoladowe na, cały czas, chłodne poranki i wieczory.

Polecam jeść z mlekiem migdałowym!

 

 

Składniki:

(przerobiłam przepis Doroty z moje wypieki)

 

130g mąki ryżowej

80g mąki owsianej

50g mąki ziemniaczanej

3 duże jajka

3/4 lub szklanka ksylitolu, zależy jak słodkie lubisz

35g kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu

1,5 szklanki mleka zwykłego lub roślinnego

120g masła

100g czekolady bezglutenowej
Polewa
120 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

140 g czekolady deserowej, posiekanej, bezglutenowej

 

 

Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiej i wymieszaj.

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i przestudź (powinna pozostać płynna).

W misie miksera umieścić masło i ksylitol.

Ucieraj do powstania jednolitej masy.

Dodawaj jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.

 Strużką wlewaj roztopioną czekoladę, cały czas miksując.

Dodawaj przesiane suche składniki na zmianę z mlekiem,

 mieszając rózgą kuchenną (nie mikserem!) tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę o wymiarach 34 x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Przelej do niej ciasto.

Piecz w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub dłużej,

do tzw. suchego patyczka.

Wyjmij, wystudź i polej polewą czekoladową

(nagrzej, prawie do września, śmietanę i wrzuć czekoladę,

mieszaj do jej rozpuszczenia).

Po jej stężeniu krój i podawaj.

 

 

 

czekoladowe ciasto bezglutenowe

 

Kuchnia, Strona Główna

1 komentarz

Zostaw swój Komentarz