Ciasto Bounty bezglutenowe

Ciasto Bounty bezglutenowe

Ciasto widziałam na Moje wypieki i przerobiłam je na bezglutenowe.

Jest przepyszne, szczególnie mnie uwiodła masa kokosowa z kaszy jaglanej z czekoladą,

choć całość jest naprawdę dobra i dobra do wypróbowania na święta.

 

 

Składniki na ciasto czekoladowe:

100g masła

80g ksylitolu

1 duże jajko

50g mąki kukurydzianej

50g mąki ryżowej

20g kakao

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

150ml jogurtu naturalnego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem kokosowy:

300ml mleka (u mnie kokosowe)

60g kaszy jaglanej

80g wiórków kokosowych

100g masła

90g pudru z ksylitolu

Polewa czekoladowa:

50g mlecznej czekolady

50g gorzkiej czekolady

50g masła

 

Ciasto czekoladowe:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski przesiej mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

W misie miksera umieść masło i ksylitol.

Utrzyj, do powstania jasnej i puszystej masy maślanej.

Dodaj jajko i ucieraj do połączenia.

Dodać wanilię i utrzyj.

Dodawaj do masy maślanej  suche składniki na zmianę z jogurtem naturalnym

i wymieszaj szpatułką, do połączenia.

Ciasto będzie dość gęste.
 

Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Przełóż do niej ciasto, wyrównaj.

Piecz w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Wyjmij i wystudź.

 

 

Krem kokosowy:

 

Kaszę przepłucz kilkukrotnie wrzątkiej i zalej mlekiem.

Gd kasza "wypije" połowę mleka dodaj

wiórki kokosowe i gotuj aż masa wypije całkowicie mleko.

Przełóż masę do miski i ostudź w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieść masło i ksylitol puder.

Utrzyj.

Dodawaj przestudzoną masę kokosową, w kilku turach, ucierając po każdym dodaniu.

Kremową masę kokosową przełóż na wystudzone ciasto, wyrównaj i schładzaj w lodówce.

Po schłodzeniu polej polewą czekoladową.

 

 

Polewa czekoladowa:


W rondelku roztop masło.

Dodaj obie posiekane czekolady, wymieszaj do ich roztopienia.

Po tym czasie zdejmij z palnika i wymieszaj do powstania gładkiej polewy czekoladowej.

Ciasto smakuje i na zimno i po wcześniejszym wyciągnieciu go z lodówki,

jak wcześniej wyciągniesz je z lodówki (30 minut wcześniej) polewa ławiej bedzie się kroiła;

ja osobiście uwielbiam taka twardą ;)

 

 

 

 ciasto bounty bezglutenowe

 

 ps takie pyszne było, że tylko to mi na zdjęcie zostało ;)

Kuchnia, Strona Główna

10 komentarzy

Zostaw swój Komentarz