Chlebek warzywny bezglutenowy

Chlebek warzywny bezglutenowy

Chlebek można zjeść tak po prostu,

można zrobić z niego danie obiadowe dodając sałatkę

lub śniadanie dodając ugotowane jajka lub jajecznicę.

 

Wspaniałe i porste danie.

 

 

Składniki:

 

100 g różyczek kalafiora

100 g różyczek brokuła

150 g mąki ryżowej

100 g mąki z ciecierzycy

200 ml śmietany sojowej

250 ml wody

100 ml oleju rzepakowego lub oliwy

2 łyżeczki suszonego oregano

½ łyżeczki ostrej papryki

½ łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka sody

½ łyżki płatków drożdżowych

(opcjonalnie)

 

   Różyczki brokuła i kalafiora wrzuć do wrzątku i gotuj przez 3-4 minuty.

  Mąki wymieszaj z sodą, przyprawami i płatkami drożdżowymi.

  W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę sojową, wodę oraz olej.

  Mokre składniki połącz z suchymi i dokładnie wymieszaj.

Na koniec wrzuć odcedzony brokuł, kalafior i jeszcze raz wymieszaj.

Masę przełóż do keksówki i piecz w 200˚C przez 35-40 minut.

Przestudź i odawaj!

 

Przepis podpatrzony u Kamili

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz