Chleb z siemienia lnianego

Chleb z siemienia lnianego

Ten chleb jadłam pierwszy raz ponad rok temu u koleżanki.

Byłam nim zachwycona.

Agnieszka dała mi przepis,

a raczej link skąd sama czerpie inspiracje.

Stroną, która mnie urzekła jest Sztuka Żywienia!

Chleb z siemienia lnianego to chleba dobry na wszystko i do wszystkiego!

Ma dośc małe kromki,

ale jak damy swoje ulubione zioła czy dodatki możemy zjadać go samodzielnie

(ja uwielbiam papryczkę chilli),

 

 

Składniki:

 

2 kubki (200 g) świeżo mielonego siemienia lnianego

1 łyżeczka sody

½ łyżeczki soli
(ja daję co najwyżej szczyptę, gdyż według mnie pół łyżeczki soli to za dużo!)

ulubione suszone zioła: około 4 łyżeczek
(np. ostra papryka dwie łyżeczki, oregano łyżeczka i 1 łyżeczka bazylii)

3 białka jaj

2 całe jajka

3 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego

½ kubka ciepłej wody

 


 Rozgrzej piekarnik do 180oC

W dużej misce wymieszaj siemię lniane, zioła, sodęi sól.

W drugiej lekko roztrzep jajka, olej, ciepłą wodę.

Połącz zawartość obu misek.

Formę do pieczenia (np. keksówkę 10x30 cm)

wyłóż papierem do pieczenia.

Napełnij ją masą.

Wierzch możesz posypać nasionami.

Piecz około 40 minut z opcją góra-dół.

Przełóż na kratkę, żeby chleb odparował.

Dopiero gdy ostygnie pokrój go.

 

Ja ostatnio zajadam się nim z tofu z papryką z Naturavena.

 

 chleb bezglutenowy

 

chleb bezglutenowy

 

chleb bezglutenowy

 

Kuchnia, Strona Główna

1 komentarz

Zostaw swój Komentarz