Chleb ryżowo - gryczany (bezglutenowy)

Chleb ryżowo - gryczany (bezglutenowy)

Chleb to coś czego na diecie bezglutenowej brakuje wielu osobom,

jednak jak się okazuje można jeść chleb bezglutenowy bez chemii

i bardzo smaczny!

Jestem z niego podwójnie dumna, bo to chlebek z mojego przepisu :)

 

Składniki na keksówkę około 22 cm:

(mój przepis)

 

150g mąki ryżowej

120g mąki gryczanej

100g mąki z komosy ryżowej

420ml ciepłej wody

3 łyżki babki płesznik

7g drożdży suszonych

szczypta ksylitolu i soli morskiej

oliwa/olej kokosowy

 

 

Suche składniki wsyp do miski i mieszaj.

Wlej ciepłą wodę.

Zmiksuj.


Ciasto przelej do keksówki, wyrównaj mokrą dłonią i odstaw na 20-30 minut w ciepłe miejsce,

przykryj ściereczką.

Po tym czasie ciasto wyrośnie  (gdyby wyrosło ponad blaszkę stuknij raz lub dwa blachą o blat kuchenny,

aby ciasto lekko opadło i nie zrobił się w nim dół podczas pieczenia)


Wierzch ciasta posmaruj oliwą lub rozpuszczonym olejem kokosowym.

Piecz w 180°C przez 30 minut.

Studź w piekarniku, po 30 minutach wyłóż chleb na kratkę do całkowitego osudzenia.

 

 

 chleb bezglutenowy

Kuchnia, Strona Główna

4 komentarze

Zostaw swój Komentarz