Chałwa ze słonecznika

Chałwa ze słonecznika

Byłam kilka dni temu u przyjaciółki z dzieciństwa.

Zrobiła ona przepyszną chałwę, standardową z sezamu,

zdecydowanie pyszniejsza niż ze sklepu!

Mając w domu pestki słonecznika

postanowiłam zrobić z niego równie dobrą podróbkę ;)

 

 

Składniki:

(mój przepis)

 

1,5 szklanki łuskanego słonecznika

5 łyżek miodu

ewentualnie nasiona goji

 

Słonecznik podpraż na suchej patelni

(pamiętaj, że nie może dojść do przypalenia).

Gdy słonecznik ostygnie zacznij go miksować w malakserze

dodając miód.

Możesz miksować na bardzoooo gładką masę lub jak ja

pozostawić lekko grudkowatą masę.

Wyłóż ją do dowolnego pojemnika

(ja użyłam plastikowego

i nie porzebowałam papieru do pieczenia ani folii).

Mocno ugnieć.

Możesz dowolnie posypać mase i docisnąć.

Ja użyłam nasion goji.

Po 8h możesz zajadać się swoją "chałwą"

 

 

Kuchnia, Strona Główna

8 komentarzy

Zostaw swój Komentarz