Carbonara dyniowa

Carbonara dyniowa

Carbonara dyniowa przytula nas w te zimne dni.

Niech przytuli i Was :)

 

Składniki:

 

150 g makaronu bezglutenowego spaghetti

2 łyżki oliwy

125 g boczku wieprzowego

2 ząbki czosnku

300 g dyni

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 jajka

1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1/2 szklanki startego żółtego sera

 

 

 Ugotuj makaron w osolonej wodzie, odcedź zachowując 1/4 szklanki wody.

Na patelni na oliwie smaż przez około 3 minuty pokrojony na małe kawałeczki boczek.

Dodaj obrany i drobno starty czosnek oraz obraną i pokrojoną w małą kosteczkę dynię,

  smaż przez około 10 minut co chwilę mieszając.

Na koniec dynia ma być całkowicie miękka, może się nawet rozpadać.

Dodaj natkę pietruszki i smaż przez minutę.

Dodaj makaron oraz wodę z makaronu,

wymieszaj i gotuj przez 1 - 2 minuty aż woda wyparuje.

Odstaw z ognia i odczekaj 1 minutę aż makaron troszkę przestygnie.

W miseczce roztrzep jajka z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu oraz startego sera

(2 łyżki sera odłożyć na koniec).

Dodaj do makaronu i wymieszaj

(jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć delikatny i kremowy sos).

Wyłóż do dwóch głębokich talerzy i posyp pozostałym serem.

 

Źródło

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz