Burgery z fasoli i buraków

Burgery z fasoli i buraków

Jeżeli spróbujesz tych burgerów raz będą towarzyszyły Ci już zawsze!

Ja powtarzałam je już kilka razy i zachęcam Was doich zrobienia.

 

Fanów Lawendowego domu nie zaskoczę

( to właśnie tam ujrzałam ten przepis,mini modyfikacje jak zwykle u mnie są),

ale reszta będzie pod wrażeniem

(mnie urzekły nie tylko burgery ale także sos z fety)

 

Składniki:

 

500 g buraków upieczonych w skórce

200 g fasoli z puszki

pęczek natki pietruszki

3 łyżki oleju kokosowego 2 cebule czerwone

2 ząbki czosnku

½ łyżeczki ostrej papryki w proszku

150 g płatków owsianych

80 g uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika

olej kokosowy do smażenia

+

300 g marchewki

2 łyżki oleju lnianego

łyżka soku z cytryny

100 g fety

50 g jogurtu greckiego

1 ząbek czosnku

 

Buraki i fasolę zmiksuj na papkę i dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, dodaj pokrojoną drobno cebulę i rozgnieciony czosnek.
Smaż na małym ogniu, aż cebula będzie szklista (możesz użyć także bardzo drobno pokrojonej surowej cebuli)
Wymieszaj przyprawy z cebulą i przełóż do miski z burakami i fasolą.
Do powstałej masy dodaj płatki i słonecznik.


Całość dokładnie wymieszaj i zostaw na około 20 minut,żeby platki lekko zmiękły i scaliy masę.
Formuj niewielkie kotleciki, a następnie smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.
Marchewkę zetrzyj na tarce z małycmi oczkami, dopraw olejem i sokiem z cytryny.
Fetę zmiksuj z jogurtem i czosnkiem.


Burgery podawaj w bułce / na sałacie z dodatkiem marchewki i sosu z fety.

 

burgery z buraków i fasoli

Kuchnia, Strona Główna

1 komentarz

Zostaw swój Komentarz