Burger z cieciorki z dipem ananasowym wg Darii Ładochy

Burger z cieciorki z dipem ananasowym wg Darii Ładochy

Jeżeli w Nowym Roku postanowliście jeść zdrowiej

i zrezygnować z burgerów, kebabów itd to opcja Darii jest dla Was.

Ja jestem zauroczona tym burgerem,

dodatkowo bardzo posmakowało mi pieczywo owsiane z Lidla,

ktory Wam także serdecznie polecam.

(Skład: owies 57%

(mąka owsiana, produkty przemiału owsa, płatki owsiane, kaszka z owsa),

woda, cukier skarmelizowany, błonnik, drożdże, sól)

 

 

Składniki:

 

Burgery
400g ciecierzycy z puszki

puszka kukurydzy konserwowej

2 szalotki

papryczka chili

jajo

150g sera feta

mąka kukurydziana

łyżeczka przyprawy curry

świeża kolendra

sól

pieprz

olej do smażenia

Sos słodko-kwaśny
świeży ananas

papryczka chili

limonka

pomarańcza

świeża kolendra

1 łyżeczka ksylitolu

Do podania
4 sztuki pieczywa owsianego

czerwona cebula

świeży ogórek

2 pomidory

 



Kukurydzę razem z ciecierzycą odsącz na sicie.

Szalotkę pokrój w kostkę, a chili drobno posiekaj.

Do misy blendera wrzuć kukurydzę, cieciorkę, szalotkę, chili i 3 łyżki mąki kukurydzianej.

Dopraw solą, pieprzem oraz curry.

Wbij jajko oraz dodaj pokrojony w kostkę ser feta,

garść świeżej kolendry i blenduj pulsacyjnie.

Z otrzymanej masy formuj kotleciki i układaj na talerzu.

Kotleciki wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.


Sos:

Ananasa obierz, pokrój na kawałki i wrzuć do naczynia blendera.

Dodaj posiekane chili wraz z garścią kolendry, sok wyciśnięty z limonki i pomarańczy oraz ksylitol.

Całość miksujna masę.

 Sos przelewamy do miski.



Talerz posypuj mąką kukurydzianą.

Schłodzone burgery obtocz w mące.

Burgery smaż na złoty kolor z obu stron na mocno rozgrzanym oleju.

Pieczywo przekrój na pół.

Ogórka, pomidory i cebulę pokrój w plastry.

Na jednej części bułki ułóż sałatę.

Burgery ułóż na sałacie, możesz dodać także odrobinę sosu.

Ułóż pozostałe warzywa i przykryj drugą częścią pieczywa.

 

Smacznego!

 

 

burger z cieciorki

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz