Bułeczki ziemniaczane - bezglutenowe

Bułeczki ziemniaczane - bezglutenowe

Mój Mąż kupił sobie jakiś czas temu bułeczki ziemniaczano - żytnie.

Pachniały tak, że spróbowałam je odtworzyć bezglutenowo.

Nie są tak puszyste, ale ile dały mi radości i smaku to moje!

(i w sumie Wasze też, jeżeli skusicie się je wykonać).

 

Składniki:

(6-7 sztuk)

 

300g ugotowanych ziemniaków

100g mąki ryżowej

150g mąki gryczanej

55g wody

1 łyżka oliwy z oliwek

10g drożdży świeżych

duża szczypta soli

 

 

Ugotowane ziemniaki studź i obierz.

Ziemniaki przeciśnij przez praskę.

(ziemniaki muszą być gładkie!, to ważne!)


    Ziemniaki, oliwę, sól, pokruszone drożdże, mąki i wodę wyrób robotem kuchennym,

używając haka do zagniatania ciasta.

Można też zrobić to ręcznie ale zajmie to sporo czasu

i energii.

  Ciasto zostaw w lodówce na noc lub na 6 godzin.
    Następnie z ciasta uformować bułki i obtoczyć je delikatnie w mące ryżowej.

 Bułki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką,

zostawiając je na około 40 minut.

Piekarnik rozgrzej  do 230°C.
    Bułki wstaw do piekarnika

(możesz spryskać obficie wodą piekarnik

lub wstawić na dno piekarnika blaszkę z wodą)

  Po 15minutach zmniejsz temperaturę do 190°C

i piecz kolejne 20 minut aż bułeczki zmienią kolor i delikatnie popękają.
  Studź przez pół godziny na kratce.

 

bułeczki bezglutenowe

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz