Bułeczki orkiszowe z parmezanem

Bułeczki orkiszowe z parmezanem

Smak Alzacji kusił mnie od dawna tymi bułeczkami.

Nie wiem dlaczego skusiłam się na nie dopiero teraz,

ale wiem, że lepiej późno niż wcale

i że warto było!

Spróbujcie sami!

 

Składniki:

   225g mąki pszennej

( u mnie pełnoziarnista Gdańskie Młyny )

150g mąki orkiszowej

( u mnie T630 Gdańskie Młyny )  

7g suchych drożdży

    2 łyżeczki soli

(u mnie szczypta)

łyżeczka cukru

łyżka oliwy z oliwek

200ml letniej wody

3 łyżki tartego parmezanu

(u mnie 4 łyżki)

   1 łyżka suszonego oregano

 


 Obie mąki, drożdże, sól, cukier i oliwę z oliwek wymieszaj.

Stopniowo dolewaj wodę.

Wyrób gładkie, elastyczne ciasto, około 10 minut.

  Zostaw na 5 minut, aby odpoczęło i wyrabiaj kolejne 5 minut.

Przełóż do miski, obsyp mąką i przykryj ściereczką.

Odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny do podwojenia objętości.
Ciasto podziel na 8 równych części.

Każdą rozpłaszcz, następnie boki zwiń do środka tworząc sakiewkę.

Czynność powtórz jeszcze 1-2 razy.

Formuj bułeczki.

Obtocz w parmezanie wymieszanym z oregano.

Układaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, spojeniem do dołu.

Przykryj ściereczką i zostaw na 20 minut do ponownego napuszenia.

Ostrym, ząbkowanym nożem zrób nacięcia wzdłuż bułek.

Posyp pozostałym parmezanem.

Piekarnik ustaw na funkcję góra-dół i rozgrzej do 200 o C

Piecz przez 20 minut

 

bułeczki orkiszowe

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz