Bezglutenowy sernik milionera

Bezglutenowy sernik milionera

Takie słodkości Wam serwuję w tą niedzielę.

Robiłam ten sernik chwilę przed porodem,

a teraz proponuję dla Was :)

Pyszny, więc się zajadajcie!

 

Składniki:

(przerobiony sernik Moje wypieki)

 

Kruchy spód:

100g mąki owsianej bezglutenowej

50g mąki ryżowej

25g mąki ziemniaczanej

140g ziemnego masła

50g cukru kokosowego


Masa serowa

(masa i serek w temperaturze pokojowej)


450 g serka kremowego typu philadelphia

400 g masy kajmakowej z puszki, bezglutenowej

100 g białej czekolady,bezglutenowej roztopionej w kąpieli wodnej


Polewa czekoladowa

150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

80 g czekolady gorzkiej, posiekanej, bezglutenowej

120 g czekolady mlecznej, posiekanej bezglutenowej

 

 

Wykonanie:

 

Spód:

Blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

W misce wymieszaj przesiane mąki z cukrem kokosowym.

Dodaj posiekane, zimne masło, szybko i zagnieć.

Wyłóż równomiernie do blaszki, schładzaj w lodówce przez 1 godzinę.

Po tym czasiewyjmij ciasto z lodówki i nakłuj je widelcem.

Piecz w temperaturze 190°C przez 20 minut.

Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i wystudź.

 

Masa serowa:

 


   Serek philadelphia i masę kajmakową z puszki umieść w misie miksera.

Zmiksuj do powstania gładkiej, bezgrudkowej masy.

Dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj do połączenia.

Na wystudzony kruchy spód wyłóż kajmakową masę serową i wyrównaj.

Schładzaj przez całą noc w lodówce.

 

Polewa czekoladowa:

 

W małym garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia.

Zalej nią posiekaną czekoladę, odstaw na 2 minuty.

Po tym czasie wymieszaj do powstania gładkiego sosu czekoladowego,

w razie konieczności przetrzeć przez sitko.
Przestudzoną polewę wylej na schłodzony sernik i równo rozprowadź.

Schładzaj do jej zgęstnienia.

Przed podaniem możesz oprószyć startą czekoladą.

 

 

 

bezglutenowy sernik milionera

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz