Placuszki z mąki kokosowej z jeżynami

 Placuszki z mąki kokosowej z jeżynami

Kolejny raz Facet i Kuchnia zachwycił pomysłem na pełne koloru danie

w środku zimy.

Znalazłam mrożone jeżyny i stwierdziłam, że też tak chcę!

Są proste w przygotowaniu i przepyszne.

Na pewno umilą Wam weekendy jak i poniedziałki takie jak dziś :)

 

Składniki:

 

 

pół szklanki mąki kokosowej

500 g ricotty (do placków i jako dodatek)

4 jajka

2 łyżki miodu

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

cynamon

ok. 250 g jeżyn

nierafinowany olej kokosowy do smażenia

 

 


    Zmiksuj na gładką masę:

mąkę kokosową, sodę, 250g ricotty, jajka, miód i sporą szczyptę cynamonu.

Odstaw ciasto na kilka minut, aby zgęstniało.

Małe(!) placki smaż z obydwu stron na oleju kokosowym (lub innym) na rozgrzanej patelni.

Przekładaj je na drugą stronę bardzo ostrożnie i dopiero wtedy, gdy pierwsza smażona strona placków ładnie się zrumieni

(uważaj! szybko się palą!)



Zmiksuj jeżyny wraz z pozostałą częścią ricotty.

 Placki podawaj z jeżynową ricottą.

 

placuszki kokosowe z jeżynami

 

 

placuszki kokosowe z jeżynami

Kuchnia, Strona Główna

1 komentarz

  • J

    Julia Gdula

    Odpowiedź

    Pysznie i zdrowo to wygląda. Wszystkie produkty łatwo dostępne, muszę koniecznie spróbować.
    W wolnym czasie zapraszam na mój blog: http://www.potatohead.pl/

Zostaw swój Komentarz