Ryżowo - batatowe kotlety

Ryżowo - batatowe kotlety

Kotlety z różności, pieczone, na parowarze czy smażone robię ostatnio często, gdyż moja Inusia się zajada.

Te także można upiec lub usmażyć :)

 

Składniki:

(mój przepis)

 

100g ryżu brązowego

puree z dwóch batatów

1 duża czerwona cebula

mały pęczek natki pietruszki

1 jajko

2 łyżki mąki ryżowej

pieprz do smaku

ząbek czosnku

czubata łyżeczka lubczyku ogrodowego suszonego, opcjonalnie

sezam do obtoczenia

olej kokosowy do smażenia

 

Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.

Bataty, jajko, posiekaną natkę pietruszki,ugotowany ryż, mąkę, lubczyk, posiekaną drobno cebulę i czosnek wymieszaj w dużej misce.

Dopraw pieprzem do smaku.

Formuj kotleciki, obtocz w sezamie.

Smaż na patelni z obu stron na oleju kokosowym

lub upiecz je w 200oC przez 15 minut

(uważaj aby sezam się nie spalił)

 

kotlety z ryżu i batatów bezglutenu

bataty, ryż, kotlety, bezglutenowe, bez glutenu, obiad bezglutenowy; dla dzieciBezglutenowe, Bezglutenowe

Zostaw swój Komentarz