Muffiny z szynką bez glutenu

Muffiny z szynką bez glutenu

Jeżeli szukacie pomysłu na bezglutenowe wytrwane bułeczki,

na które nie trzeba tracic czasu i sa przepyszne to poniżej masz przepis :)

Dla mnie smakują nawet lepiej niż te popularne wytwory glutenowe z szynką z różnych piekarni i sklepów.

Można zrobić je bez sera (ja robiłam dla mojej córeczki) też są pyszniutkie.

 

Składniki na 14 sztuk:

(mój przepis)

 

 

140g mąki kukurydzianej

125g mąki ryżowej

300ml mleka roślinnego

1/4 dużej papryki

200g szynki pieczonej (najlepiej w domu)

100g suszonych pomidorów w oleju (możesz zastąpić je dodatkową 1/4 czerwonej papryki)

80g twardego sera

2 ząbki czosnku

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

50ml oliwy z oliwek lub oleju kokosowego

 

Jajka ubijamy, dodajemy oliwę lub olej i mleko.

Zmiksuj.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do drugiej miski, dodaj posiekane drobno suszone pomidory i paprykę, wymieszaj.

Suche składniki połącz z mokrymi, mieszaj dodając pokrojoną drobno (i pozbawioną skóry) szynkę i czosnek.

Dokładnie wymieszane masy i produkty przełóż do foremek na muffinki.

Piecz w 180oC przez około 30 minut.

Wierzch będzie przypieczony.

 

Muffiny / bułeczki z szynką bez glutenu

 

muffiny / bułeczki z szynką bez glutenu

 

 

bezglutenowe, bez glutenu, muffinki, bułeczki, śniadanie, kolacja, obiad, dla dzieci, Bezglutenowe, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz