Laksa curry z krewetkami

Laksa curry z krewetkami

Ci którzy obserwują mnie na Instagramie to wiedzą,

że na Sylwestrowa kolację była laksa curry z krewetkami.

Dziś dzielę się z Wami przepisem Chelsie Collins.

 

Składniki:

 

łyżka oliwy z oliwek

papryczka chilli posiekana

2,5 łyżki czerwonej pasty curry

700ml bulionu warzywnego

400 ml mleka kokosowego z puszki

2 łyżeczki sosu rybnego

2 limonki: z 1 wyciśnij sok

drugą przekrój na pół

150g ugotowanych krewetek

100g makaronu ryżowego

1/2 posiekanego, małego pęczka kolendry

pieprz

 

 

 

 

Podgrzej oliwę w średnim garnku i dodaj chilli.

Smaż minutę, następnie dodaj pastę curry, wymieszaj

i podgrzewaj kolejną minutę.

Dodaj bulion.

Wymieszaj, dodaj mleko kokosowe i zagotuj.

Dodaj sos rybny oraz pieprz trochę pieprzu.

Wsyp makaron i gotuj 3 minuty, aż zmięknie.

Wyciśnij do zupy sok z limonki, dodaj krewetki i gotuj 2 minuty.

Posyp kolendrą.

Podawaj z dodatkową ilością kolendry i połówką limonki.

 

 

Bezglutenowe, Sylwester

Zostaw swój Komentarz