Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami

Gdy dostaje się dużo jabłek to żal nie zrobić z nimi ciasta.

Ja zrobiłam, mam nadzieję, że Wy też zrobicie :)

Trochę piaskowe, trochę wilgotne, z chrupiacym wierzchem .

 

Składniki na tortownicę około 21 cm :

(mój przepis)

 

200g mąki owsianej bezglutenowej

60g mąki ziemniaczanej, 50g mąki ryżowej

150g cukru kokosowego + czubata łyżka do posypania

2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

1/2 łyżeczki sody

skórka otarta jednej cytryny

4 jajka

500g obranych jabłek, bez gniazd

235 ml oliwy

1 łyżeczka cynamonu

 

Piekarnik rozgrzej do 170oC.

Obrane i pozbawione gniazd jabłka pokrój w kostkę.

Jajka wbij do miski, dodaj cukier kokosowy, skórkę z cytryny i ubij mikserem,

masa będzie puszysta.

Cały czas ubijaj i dodawaj oliwę.

W drugim naczyniu umieść mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.

Wsyp suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszaj.

Gdy masa stanie się jednolita dodaj jabłka.

 

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.

Wyłóż masę, a wierzch posyp cukrem kokosowym.

Piecz 75 - 90 minut do suchego patyczka.

 

 

 

ciasto z jabłkami

Bezglutenowe, Strona Główna

1 komentarz

Zostaw swój Komentarz