Ciasto czekoladowe z jabłkami

Ciasto czekoladowe z jabłkami

Ciasto czekoladowe z jabłkami to typowe ciasto jesienne, przytulające.

Możecie zjeść dwa kawałki na kolację :)

 

Składniki:

(mój przepis)

 

 

800g jabłek, obranych i pokrojonych w drobną kostkę

120g mąki owsianej, bezglutenowej

80g mąki gryczanej

80g oleju z pestek winogron

130g masła

150g cukru kokosowego

6 jajek

2 łyżki karobu

80g płatków owsianych bezglutenowych

4 łyżki amaretto

1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

+ czekolada mleczna Goplana

80 ml śmietany kremówki

 

Mąki przesiej z karobem i proszkiem do pieczenia do miski.

Jabłka wymieszaj z sokiem z cytryny, płatkami owsianymi i amaretto.

Masło zmiksuj z cukrem kokosowym. Dodawaj pojedynczo jajka, gdy stworzą jednolitą masę dodawaj składniki z miski z mąką. Dadaj jabłka i wymieszaj szpatułką.

 

Formę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj. Piecz w temperaturze 170º przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

W międzyczasie w rondelku podgrzej śmietanę i wrzuć do niej posiekaną czekoladę i mieszaj aż do połączenia się składników. 

Po upieczeniu wystudź i polej polewą czekoladową.

 

 

 

 

 

ciasto czekoladowe bez gutenu

 

bez glutenu czekoladowe ciasto

Zostaw swój Komentarz