Ciasto czekoladowe bezglutenowe

Ciasto czekoladowe bezglutenowe

Dla tych którzy nie jedzą glutenu i dla tych którzy potrzebują zdrowych słodkości to ciasto bedzie idealne.

Roztapiające się w ustach.

Mój Brat powiedział, że dobre,

ale o ile spód się je, to resztę się połyka ;)

Składniki:

(zmodyfikowany przepis Misy Mocy)

 

spód
140g daktyli

200g orzechów laskowych

3,5 łyżki karobu

masa
2 puszki mleka kokosowego

1,5 łyżki ksylitolu

4 łyżki karobu

polewa
4 łyżki karobu

50 ml mleka kokosowego, łyżka syropu daktylowego

ewentualnie łyżka wody różanej
(pięknie pachnie i cudownie smakuje)

 

 

Orzechy podpraw na suchej patelni, aż skórka z orzechów popęka i sama zaczyna odpadać, a orzechy zbrązowieją.

Zdejmij skórkę z orzechów, aby je zmiksować w malakserze.

Daktyle zalej wrzątkiem, odcedź i wrzuć do zmielonych orzechów razem z karobem.

Zmiksuj całość.Masę wyłóż do 20cm blaszki do tarty, wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki.

Ciasto przechowuj w lodówce ze wzgledu na masę i polewę.

 

 

Gęstą część mleka kokosowego wyjmij do miski i ubij mikserem. W międzyczasie dodaj po ksylitol i karob.

Masę wyłóż na spód z orzechów i daktyli i ponownie wstaw do lodówki.

 

Gdy pozostanie nam przygotować polewę, mleko syrop i karob

włóż do rondelka, nagrzej i mieszaj do połączenia składników.

Poczekaj aż zgęstnieje.

Dodaj wodę różaną i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.Wyłącz gaz.

Odczekaj kilka minut i wylej polewę na ciasto.

Wstaw do lodówki na minimum 6 godzin.

 

 

wegańskie; sernik wegański; ciasto czekoladowe, bezglutenowe; karob; gluten free; bez glutenu; wegeBezglutenowe, Słodkości

Zostaw swój Komentarz