Brownie z fasoli

Brownie z fasoli

Brownie z fasoli, bez cukru, bez glutenu i mleka!

Dla mnie bomba, zresztą dla pięciu innych osób, które mogły je kosztować także,

więc i Wam polecam.

Idealne brownie, które możecie dosłodzić po swojemu, jeżeli potrzebujecie mega słodkiego deseru, dla mnie 6 łyżek syropu klonowego i banany są wystarczające.

 

 

Składniki:

 

2 puszki czerwonej fasoli

4 łyżki kakao+ 3 łyżki karobu

2 banany

8 daktyli

5 łyżek syropu klonowego

4 jajka

3 łyżki oleju kokosowego, konsystencja stała

2 łyżeczki sody oczyszczonej, 100g migdałów

 

Piekarnik nagrzej do 200 o C

Daktyle zalej gorąca wodą i odstaw .

Fasolę przesyp na durszlak, przepłucz i odczekaj aż fasola ocieknie z wody.

W misce umieść jajka, kakao, fasole, karob, daktyle, syrop konowy, banany, olej kokosowy i sodę.

Zblenduj wszystko aby powstała jednolita masa (ja zrobiłam to w malakserze).

Do powstałej masy dodaj posiekane migdaly.

Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia baszki ( 25 x 30 cm).

Wyrównaj i piecz w 180 o C przez około 50 minut.

W wypadku brownie lepiej chwilę krócej, niż chwilę dłużej.

 

Przez podaniem możesz posypać kakao, cukrem pudrem czy tez polać miodem / syropem klonowym.

 

brownie z fasoli

 

Lekko zmodyfikowany przepis z gazety "Menu bez gutenu"

Zostaw swój Komentarz