Babka z czekoladą bez cukru

Babka z czekoladą bez cukru

Kochani pogoda nas cały czas nie rozpieszcza, więc warto skusić się na cieplutką babkę z czekoladą.

Do tej babki użyłam czekolady bez cukru z orzechami firmy TRAPA (75 g około 7zł w Auchanie).

To jest mięciutka babeczka,taka rozpływająca sie w ustach, świeża spokojnie przez 4 dni.

 

Składniki:

(mój przepis)

150g mąki ziemniaczanej

100g mąki owsianej bezglutenowej

50g mąki kukurydzianej

2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

275g masła

3/4 szklanki cukru kokosowego

4 duże jajka

140 ml mleka ryżowego

1 łyżeczka aromatu waniliowego

75 g czekolady bez cukru z orzechami

+ polewa:

40 ml śmietany 30% lub 36%

75g czekolady bez cukru z orzechami

+ mąka migdałowa i masło do wysmarowania foremki.

 

Masło utrzyj z cukrem.Dodawaj po jednym jajku i ucieraj dalej.

Dodaj aromat waniliowy i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.

Wlej mleko i zmiksuj.

czekoladę zetrzyj na tarce bądź drobno pokroj i wrzuć do ciasta.

Wymieszaj czekoladę z ciastem.

Wysmaruj masłem foremkę (około 2l lub mniejsza troszkę), posyp mąką migdałwą i przelej ciasto.

Wstaw do na grzanego piekarnika na 170 oC i piecz około 45 - 50 minut.

Kiedy wyjmiesz babkę poczekaj aż ona przestygnie, a Ty w tym czasie nagrzej śmietane i rozpuść w niej czekoladę.

Posmaruj polewą ciasto i zajadaj :)

(możesz oczywiście poczekać aż polewa zastygnie).

 

 

 

 

 

 

babka z czekoladą bez cukru

 

babka z czekoladą bez cukru

 

Bezglutenowe, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

dziennik coachingowy