Babeczki brownie z toffifee, bezglutenowe

Babeczki brownie z toffifee, bezglutenowe

Kochani te babeczki robiłam kolejny raz.

Pierwszy raz na urodziny mojej Inki (dla gości) i ostatnio na życzenie mojej Bratowej z okazji jej urodzin :)

Są przepyszne!

Przepis znalazłam u moje wypieki i przerobiłam go na przepis bezglutenowy :)

 

Składniki na 12 sztuk*:

 

150g czekolady bezglutenowej (u mnie goplana)

115g masła

2 jajka

110g ksylitolu

100g mąki owsianej bezglutenowej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

12 pralinek Toffifee

 

 

Wszystkie składniki niech będą w temperaturze pokojowej.

Masło umieść w garnuszku, gdy się rozpuści dodaj posiekaną czekoladę,

odstaw na 2 minuty, po tym czasie wymieszaj do jej rozpuszczenia. Przestudź.

W misce rozmąć rózgą kuchenną jajka z ksylitolem.

Dodaj przestudzoną czekoladę i wymieszaj ponownie rózgą kuchenną.

Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

Wymieszaj kolejny raz rózgą kuchenną do połączenia się składników i powstania gładkiej mieszanki czekoladowej.

Formę do muffinów posmaruj masłem i oprósz mąką owsianą,

nadmiar mąki strzep.

Masę czekoladową przełóż do foremki na muffiny (po około 2 łyżki)  Brownies powinny wyrosnąć i lekko popękać.

Piecz w temperaturze 180°C przez około 10 minut.

Wyjmij z piekarnika i natychmiast w gorące brownie wciśnij pralinki toffifee. Odłóż do przestygnięcia.

 

*muffinki są niskie, ale jakże smaczne :)

 

babeczki brownie z toffifee bezglutenowe

babeczki, muffinki, toffifee, bezglutenowe, bez glutenu, gluten freeBezglutenowe, Bezglutenowe

Zostaw swój Komentarz